sâmbătă, 15 august 2009

TOP 10 MITURI DESPRE CANABIS

Canabisul este probabil cel mai popular drog din lume, care este ilegal in majoritatea tarilor. A devenit atat de raspandit, incat multi oameni nu s-ar gandi de doua ori atunci cand trebuie sa ceara un foc pentru a-l fuma in locuri publice. Este un drog antic care a fost folosit de-alungul istoriei pentru scopuri medicale, magice, si scopuri euforice. Datorita propagandelor anti-canabis ale anilor 60' si 70', au aparut o multime de mituri legate de acest drog, in aceasta lista mi-am propus sa indrept lucrurile odata pentru totdeauna.

10. Depozitarea in celulele grase

Mitul: Ingredientul activ al canabisului THC(TetraHidroCanabilolul) se depoziteaza in tesutul adipos si efectele lui pot dura zile sau chiar saptamanai.

Fapt: Este adevarat ca, la fel ca si alte droguri, canabisul se depoziteaza in tesutul adipos al corpului, si acesta este motivul pentru care poate fi detectat dupa o lunga durata in care a fost consumat, dar aceasta este doar o parte a mitului care este adevarata. Faptul este ca, aspectele psihoactive ale drogului sunt comsumate repede in timp ce residuul drogului ramane, care nu mai are nici un efect asupra persoanei. Deasemenea, prezenta THC-ului in tesutul adipos nu este daunatoare pentru grasime, creier, sau oricare alata parte a corpului.

9. Pierderea memoriei


Mit: Canabisul cauzeaza pierderea memoriei, o reducere generala a gradului de inteligenta si a logicii.

Fapt: Un alt mit care contine elemente de adevar, fara indoiala este crezut de atat de multi.
Testele de laborator au demonstrat ca unele substante din canabis diminueaza MSC (memoria de scurta durata) dar numai de persoanele care sunt intoxicate cu acesta. O persoana care ca luat canabis v-a fi in stare sa isi aminteasca lucrurile pe care le-a facut inainte sa consume dar v-a avea probleme acumuland anumite informatii in timpul intoxicatiei. Dar nu exista nici o dovada stiintifica care sa sugereze ca aceasta poate avea efecte pe termen lung sau permanente.

8. Dovada stiintifica

Mit: S-a dovedit stiinfic: Canabisul este daunator.

Fapt: Sa incepem cu un citat: " fumatul canabisului. chiar si pe teremn lung, nu este daunator sanatatii ". Acesta este un citat din jurnalul medical britanic The Lancet (fondat in 1823 ). Cu siguranta nu exista un consens stiintific privind consumul de canabis, si cu siguranta vreo dovada stiitifica deocamdata care sa demonstreze ca fumatul ocazional de canabis este daunator sanatatii.

7.Lipsa motivatiei

Mit: Canabisul cauzeaza apatie si lipsa de motivatie.

Fapt: De fapt, studiile facute pe subiecti carora li s-a dat o doza ridicata de canabis regulat pe o perioada, de la cateva zile pana la cateva saptamani au demonstrat, ca nu a aparut vreo lipsa de motivatie sau abilitatea de a efectua anumite sarcini. De asemenea, abuzul oricarei substante toxice pe termen lung v-a reduce abilitatiile persoanei de a functiona normal, dar canabisul nu este mai rau sau mai bun. Mai mult, studiile au indicat ca cosumatorii de canabis tind sa aiba joburi mai bine platite de cat cei care nu consuma deloc.

6. Statistici infractionale.

Mit: Canabisul creste infractionalitatea.

Fapt: Unii oameni considera consumul de canabis duce la violenta si agresiune, si ca acesta, in timp, duce la crima. Dar faptele nu se opresc aici. Cercetari serioase s-au facut in aceasta zona au demonstrat faptul ca cei care fumau canabis erau mai putin pasibili sa comita infractiuni din cauza efectului acestuia de a reduce comportamentul agresiv. S-a spus ca, din cauza numarului tarilor care au interzis canabisul, majoritatea consumatorilor din lume sunt de fapt considerati infractori doar pentru simplul fapt ca au in posesie canabis.

5. Moartea creierului.

Mit: Canabisul ucide celulele creierului.

Fapt: Canabisul nu cauzeaza vreo schimbare profunda in abilitatea mentala a unei persoane. Este adevarat faptul ca, unele persoane, dupa ce fumeaza pot avea senzatii de: panica, paranoia sau frisoane, insa aceste efecte trec si cu siguranta nu devin permanente. Pentru o persoana este posibil, dupa un consum ridicat al canabisului sa sufere de o psihoza toxica, dar din nou nu este universala canabisului si este foarte rara.

4. O poarta spre alte droguri.


Mit: Canabisul este cale spre alte droguri, adica, duce la dependenta de droguri mai puternice.

Fapt: Pentru majoritatea oamenilor canabisul este pe o treapta finala in ierarhia consumului de droguri. Dependentii de droguri puternice cum ar fi heroina sau LSD sunt de asemenea stistic gasiti ca mai degraba sa fi utilizat canabis in trecut, dar aceasta doar un truc in statistici, atunci cand se compara numarul de consumatori de canabis cu numarul de utlizatori de droguri periculoase, numerele sunt extrem de mici, ceea ce sugereaza ca nu exista nici o legatura intre aceste doua.

3. Concentratia moderna

Mit: Canabisul este mai puternic decat in trecut.

Fapt: Motivul pentru care acest mit a aparut, este datorita mostrelor pe care agentiile anti-drog le-au folosit pentru a determina concentratia canabisului, dar acestea sunt aproape irelenvate, intrucat s-au luat mostre mici din canabisul de pe piata. Vasta majoritate de canabis care se cunsuma in ziua de astazi este aceeasi concentratie ca si cel din trecut. Mai mult exista date statistice despre potenta canabisului inca din 1980, care sunt mai de incredere decat metodele contemporane de detectie, care arata mici sau chiar nici o diferenta.

2. Distruge plamanii

Mit: Canabisul este mai daunator plamanilor decat tutunul.

Fapt: In primul rand, oamenii care fumeaza canabis, dar nu si tigari, tind sa fumeze mult mai rar, deci isi limiteaza expunuerea lor la fumul daunator. Mai mult, fumatorii de canabis nu inhaleaza atat de multi aditivi care sunt prezeti in tigarile din comert care sa le faca sa arda mai repede sau sa stea aprinse. De asemenea sunt cateva dovezi care spun ca, fumatul de marijuana nu are acelasi efect aspura bronhiilor, ca si fumatul tigaretelor, deci aceasta nu poate cauza emfizem pulmonar.

1. Canabisul si dependenta

Mit: Canabisul creeaza dependenta.

Fapt: Mai putin de 1% din populatia Americii fumeaza canabis mai mult de odata pe zi. La centrele de reabilitare pentru dependenti, s-a demonstrat ca majoritatea carea aveau nevoie de asistenta, nu aveau in organism vreo substanta care sa creeze dependenta de canabis si ca cel mai probabil explicatia celora care aveau nevoie de asistenta era faptul ca, intampinau piedici in a se rupe de mediu, anturaj, etc. dar nimic legat de " dependenta ".

2 comentarii:

  1. ,,stii cum este si asta cu iarba ...nu este pentru infractori...risti sa uiti ce infractuni doreai sa faci...iarba te face mai intelept...chiar da-ca nu traiesti mai mult decat altii...;),,

    RăspundețiȘtergere
  2. =)))Eu am incercat si am 12 ani si nu sunt dependent sici nebun si sincer nu as mai vrea sa fumez.

    RăspundețiȘtergere