joi, 20 august 2009

TOP 10 SFATURI PRIN CARE ITI IMBUNATATESTI GATITUL

10. Scapa de cuptorul cu microunde.

Cuptorul cu microunde este bun doar pentru un singur lucru: decongelarea, dar si aceasta poate fi la fel de usor facuta prin punerea pachetului inghetat din lada frigorifica in frigider si se v-a dezgheta usor. Microundele nu adauga aroma alimentelor, unde cuptorul sau gratarul o fac - prin caramelizarea sucurilor ( care de asemenea ne da suprafata crocanta si rumena a carnii ). Avand un cuptor cu microunde in casa poate duce la trucuri de a salva timp sau bani. Nu am mai avut cuptor cu micorunde de 3 ani dar totusi pot sa gatesc o intreaga masa din nimic in mai putin de 40 de minute :) - si garantez ca are un gust mult mai bun decat orice gatit in microunde.


9. Citeste reteta


Daca obisnuiesti sa gatesti dupa retete, citeste de doua ori reteta inainte sa incepi sa prepari masa. De obicei citim la repezeala reteta si neglijam unii pasi. Cititnd reteta de doua ori, este mai putin pasibil sa sari peste vreun pas care ar putea sa duca direct la dezastru! Spunandu-va acestea, eu de asemenea va recomand sa incepeti sa experimentati gatitul vostru - nu vedevniti un sclav a cartii de bucate -


Daca gatesti o masa cu mai multe ingrediente - cum ar fi pui la rotisor cu legume - poate fi foarte de folos sa scrii o lista cu ceea ce ai nevoie si cand. Poti sa scrii timpi specifici ( iti sugerezi sa gatesti doar cu cateva minute inainte de servire ). Rezultatul este o munca mult mai usoara si mai presus invitatii nu vor mai fi nevoiti sa astepte ca cina lor sa fie servita cu intarizere.



Vinul poate adauga multa savoare unui fel de mancare, daca faceti carne in sange, de exemplu carnea poate fi stropita cu niste vin in timp ce se prajeste. Acoolul continut in vin, nu este destul de concentrat ca sa faca din carne una " doar pentru adulti ", pe dealta parte copiilor ar trebui sa li se dea vin la cina de la o varsta destul de mica. Regula generala este sa folositi vin rosu cu mancaruri rosii, si vin alb cu mancaruri albe. Daca planuiti sa prajiti peste, trebuie sa puneti o jumatate de cana de vin alb si niste ierburi, si puteti faceo masa delicioasa cu un sos deja facut.



Ierburile uscate au putina aroma sau chiar deloc. Acest sfat singur, poate transforma o mancare normala intr-o capodopera a gatitului. Poti sa cresti propriile ierburi, sau poti sa le cumperi proaspete de la supermarket. Aceste ierburi s-ar putea sa le folosesti foarte des (asa ca ar f mai bine sa le cresti singur) sunt patrunjelul, foaia de dafin, cimbrul, coriandru si busuioc. O alta planta mai putin cunoscuta este tarhonul, are un usor gust de anason si este excelent cu peste sau puiul.



Uitati de tot ce stiti despre sare si sanatate. Daca vrei sa manaci o mancare buna, trebuie sa folosesti destula sare. Oamenii au fost speriati de a folosi sare din cauza reclamelor guvernamentale, care sunt ridicole. Francezii mananca multa sare si unt, si ei au o mortalitate cauzata din motive cardiace mult mai mica, comparand cu Anglia care o bizara obsesie cu dietele sarace in sare. Cand fierbeti paste, fiti siguri ca apa este sarata. Cand fierbeti legume de asemenea, adaugati sare intotdeauna. Contrar credintei populare , sarea nu o sa scoata culorile din legume, ci simplu le pastreaza gustul. De asemenea, daca fierbeti cartofii inainte de ai gati pe gratar, apa sarata le v-a da mai multa culoare si vor fi mai crocanti la exterior.


4. Folostiti unt

Untul este fundamental in gatitul de calitate. Cand prajesti o bucata de carne, intotdeauna ar trebui sa o prajesti in unt( cu putin ulei adaugat petnru a opri untul sa arda ). Untul adauga aroma pentru orice, si de asemenea poate fi folosit pentru ingrosarea sosuriliror (vezi sosurile de mai jos). Nu folisiti margarina, aceasta cotine multa apa. De asemenea gatiti cu unt nesarat ( atunci puteti decide exact cata sare doriti sa aiba mancarea voastra ) Daca iti doresti sa imbunatatesti legumele fierte sau gatite la abur, adauga unt dupa care termina gatitul deasupra unei temperaturi mari.



3.Serveste mancarea cu un sos


Se spune ca un sos bun este diferenta dintre un bucatar si un bucatar sef. Sosurile sunt extrem de usor de facut si ar trebui ca intotdeaua sa prepari un sos pentru mancarurile tale. Daca ai pregatit o carne fripta in ciaun sau tigaie, las-o putin pe foc si dauga niste vin in tigaie, rade carnea prinsa de fundul tigaii si lasi totul pe foc pana vinul se evapora pe jumatate. Gusta adauga sare si piper daca este nevoie. In plus daca vrei sosul putin mai gros adauga putin unt cand este sosul pe foc.



2. Foloseste ingrediente de calitate

Ingredientele proaspete fac diferenta. Legumele si carnea cumparate de la producatorii locali sunt mai bune. Supermarketurile au reguli stricte in ceea ce priveste cerintele despre aspectul produselor dar sunt foarte putini ingrijorati de gustul acestora. Un mar cumparat din piata locala v-a fi intotdeauna mai bun decat orice cumparat in supermarket. Eu v-a garantez ca orice reteta preparata cu ingrediente cumparate din piata locala vor fi mai bune de 100 de ori decat cele facute cu ingrediente din supermarket!


1. Gustati foarte des.



Gustatul este cea mai importanta parte a gatitului. Trebuie sa gusti constant macarea, in timp ce gatesti. Aceasta este adevarata chiar si in cazul haburgerilor, micilor sau chiar fripturilor. Continua sa adaugi sare si piper in timp ce gatesti carnea. Pentru ca este o parte foarte importanta a gatitului, multi maestri bucatari nu vor gatii cu ingrediente pe care nu le plac. Gustand inca de la inceputul gatitului te salveaza de la dezastru care te paste, cand este prea tarziu pentru a recupera ceva.

Un comentariu: