vineri, 21 august 2009

Cat a costat Casa Poporului ?

Deputatul Horatiu Buzatu ne spune cat a costat Casa Poporului !




joi, 20 august 2009

TOP 10 SFATURI PRIN CARE ITI IMBUNATATESTI GATITUL

10. Scapa de cuptorul cu microunde.

Cuptorul cu microunde este bun doar pentru un singur lucru: decongelarea, dar si aceasta poate fi la fel de usor facuta prin punerea pachetului inghetat din lada frigorifica in frigider si se v-a dezgheta usor. Microundele nu adauga aroma alimentelor, unde cuptorul sau gratarul o fac - prin caramelizarea sucurilor ( care de asemenea ne da suprafata crocanta si rumena a carnii ). Avand un cuptor cu microunde in casa poate duce la trucuri de a salva timp sau bani. Nu am mai avut cuptor cu micorunde de 3 ani dar totusi pot sa gatesc o intreaga masa din nimic in mai putin de 40 de minute :) - si garantez ca are un gust mult mai bun decat orice gatit in microunde.


9. Citeste reteta


Daca obisnuiesti sa gatesti dupa retete, citeste de doua ori reteta inainte sa incepi sa prepari masa. De obicei citim la repezeala reteta si neglijam unii pasi. Cititnd reteta de doua ori, este mai putin pasibil sa sari peste vreun pas care ar putea sa duca direct la dezastru! Spunandu-va acestea, eu de asemenea va recomand sa incepeti sa experimentati gatitul vostru - nu vedevniti un sclav a cartii de bucate -


Daca gatesti o masa cu mai multe ingrediente - cum ar fi pui la rotisor cu legume - poate fi foarte de folos sa scrii o lista cu ceea ce ai nevoie si cand. Poti sa scrii timpi specifici ( iti sugerezi sa gatesti doar cu cateva minute inainte de servire ). Rezultatul este o munca mult mai usoara si mai presus invitatii nu vor mai fi nevoiti sa astepte ca cina lor sa fie servita cu intarizere.



Vinul poate adauga multa savoare unui fel de mancare, daca faceti carne in sange, de exemplu carnea poate fi stropita cu niste vin in timp ce se prajeste. Acoolul continut in vin, nu este destul de concentrat ca sa faca din carne una " doar pentru adulti ", pe dealta parte copiilor ar trebui sa li se dea vin la cina de la o varsta destul de mica. Regula generala este sa folositi vin rosu cu mancaruri rosii, si vin alb cu mancaruri albe. Daca planuiti sa prajiti peste, trebuie sa puneti o jumatate de cana de vin alb si niste ierburi, si puteti faceo masa delicioasa cu un sos deja facut.



Ierburile uscate au putina aroma sau chiar deloc. Acest sfat singur, poate transforma o mancare normala intr-o capodopera a gatitului. Poti sa cresti propriile ierburi, sau poti sa le cumperi proaspete de la supermarket. Aceste ierburi s-ar putea sa le folosesti foarte des (asa ca ar f mai bine sa le cresti singur) sunt patrunjelul, foaia de dafin, cimbrul, coriandru si busuioc. O alta planta mai putin cunoscuta este tarhonul, are un usor gust de anason si este excelent cu peste sau puiul.



Uitati de tot ce stiti despre sare si sanatate. Daca vrei sa manaci o mancare buna, trebuie sa folosesti destula sare. Oamenii au fost speriati de a folosi sare din cauza reclamelor guvernamentale, care sunt ridicole. Francezii mananca multa sare si unt, si ei au o mortalitate cauzata din motive cardiace mult mai mica, comparand cu Anglia care o bizara obsesie cu dietele sarace in sare. Cand fierbeti paste, fiti siguri ca apa este sarata. Cand fierbeti legume de asemenea, adaugati sare intotdeauna. Contrar credintei populare , sarea nu o sa scoata culorile din legume, ci simplu le pastreaza gustul. De asemenea, daca fierbeti cartofii inainte de ai gati pe gratar, apa sarata le v-a da mai multa culoare si vor fi mai crocanti la exterior.


4. Folostiti unt

Untul este fundamental in gatitul de calitate. Cand prajesti o bucata de carne, intotdeauna ar trebui sa o prajesti in unt( cu putin ulei adaugat petnru a opri untul sa arda ). Untul adauga aroma pentru orice, si de asemenea poate fi folosit pentru ingrosarea sosuriliror (vezi sosurile de mai jos). Nu folisiti margarina, aceasta cotine multa apa. De asemenea gatiti cu unt nesarat ( atunci puteti decide exact cata sare doriti sa aiba mancarea voastra ) Daca iti doresti sa imbunatatesti legumele fierte sau gatite la abur, adauga unt dupa care termina gatitul deasupra unei temperaturi mari.



3.Serveste mancarea cu un sos


Se spune ca un sos bun este diferenta dintre un bucatar si un bucatar sef. Sosurile sunt extrem de usor de facut si ar trebui ca intotdeaua sa prepari un sos pentru mancarurile tale. Daca ai pregatit o carne fripta in ciaun sau tigaie, las-o putin pe foc si dauga niste vin in tigaie, rade carnea prinsa de fundul tigaii si lasi totul pe foc pana vinul se evapora pe jumatate. Gusta adauga sare si piper daca este nevoie. In plus daca vrei sosul putin mai gros adauga putin unt cand este sosul pe foc.



2. Foloseste ingrediente de calitate

Ingredientele proaspete fac diferenta. Legumele si carnea cumparate de la producatorii locali sunt mai bune. Supermarketurile au reguli stricte in ceea ce priveste cerintele despre aspectul produselor dar sunt foarte putini ingrijorati de gustul acestora. Un mar cumparat din piata locala v-a fi intotdeauna mai bun decat orice cumparat in supermarket. Eu v-a garantez ca orice reteta preparata cu ingrediente cumparate din piata locala vor fi mai bune de 100 de ori decat cele facute cu ingrediente din supermarket!


1. Gustati foarte des.



Gustatul este cea mai importanta parte a gatitului. Trebuie sa gusti constant macarea, in timp ce gatesti. Aceasta este adevarata chiar si in cazul haburgerilor, micilor sau chiar fripturilor. Continua sa adaugi sare si piper in timp ce gatesti carnea. Pentru ca este o parte foarte importanta a gatitului, multi maestri bucatari nu vor gatii cu ingrediente pe care nu le plac. Gustand inca de la inceputul gatitului te salveaza de la dezastru care te paste, cand este prea tarziu pentru a recupera ceva.

sâmbătă, 15 august 2009

TOP 10 MITURI DESPRE CANABIS

Canabisul este probabil cel mai popular drog din lume, care este ilegal in majoritatea tarilor. A devenit atat de raspandit, incat multi oameni nu s-ar gandi de doua ori atunci cand trebuie sa ceara un foc pentru a-l fuma in locuri publice. Este un drog antic care a fost folosit de-alungul istoriei pentru scopuri medicale, magice, si scopuri euforice. Datorita propagandelor anti-canabis ale anilor 60' si 70', au aparut o multime de mituri legate de acest drog, in aceasta lista mi-am propus sa indrept lucrurile odata pentru totdeauna.

10. Depozitarea in celulele grase

Mitul: Ingredientul activ al canabisului THC(TetraHidroCanabilolul) se depoziteaza in tesutul adipos si efectele lui pot dura zile sau chiar saptamanai.

Fapt: Este adevarat ca, la fel ca si alte droguri, canabisul se depoziteaza in tesutul adipos al corpului, si acesta este motivul pentru care poate fi detectat dupa o lunga durata in care a fost consumat, dar aceasta este doar o parte a mitului care este adevarata. Faptul este ca, aspectele psihoactive ale drogului sunt comsumate repede in timp ce residuul drogului ramane, care nu mai are nici un efect asupra persoanei. Deasemenea, prezenta THC-ului in tesutul adipos nu este daunatoare pentru grasime, creier, sau oricare alata parte a corpului.

9. Pierderea memoriei


Mit: Canabisul cauzeaza pierderea memoriei, o reducere generala a gradului de inteligenta si a logicii.

Fapt: Un alt mit care contine elemente de adevar, fara indoiala este crezut de atat de multi.
Testele de laborator au demonstrat ca unele substante din canabis diminueaza MSC (memoria de scurta durata) dar numai de persoanele care sunt intoxicate cu acesta. O persoana care ca luat canabis v-a fi in stare sa isi aminteasca lucrurile pe care le-a facut inainte sa consume dar v-a avea probleme acumuland anumite informatii in timpul intoxicatiei. Dar nu exista nici o dovada stiintifica care sa sugereze ca aceasta poate avea efecte pe termen lung sau permanente.

8. Dovada stiintifica

Mit: S-a dovedit stiinfic: Canabisul este daunator.

Fapt: Sa incepem cu un citat: " fumatul canabisului. chiar si pe teremn lung, nu este daunator sanatatii ". Acesta este un citat din jurnalul medical britanic The Lancet (fondat in 1823 ). Cu siguranta nu exista un consens stiintific privind consumul de canabis, si cu siguranta vreo dovada stiitifica deocamdata care sa demonstreze ca fumatul ocazional de canabis este daunator sanatatii.

7.Lipsa motivatiei

Mit: Canabisul cauzeaza apatie si lipsa de motivatie.

Fapt: De fapt, studiile facute pe subiecti carora li s-a dat o doza ridicata de canabis regulat pe o perioada, de la cateva zile pana la cateva saptamani au demonstrat, ca nu a aparut vreo lipsa de motivatie sau abilitatea de a efectua anumite sarcini. De asemenea, abuzul oricarei substante toxice pe termen lung v-a reduce abilitatiile persoanei de a functiona normal, dar canabisul nu este mai rau sau mai bun. Mai mult, studiile au indicat ca cosumatorii de canabis tind sa aiba joburi mai bine platite de cat cei care nu consuma deloc.

6. Statistici infractionale.

Mit: Canabisul creste infractionalitatea.

Fapt: Unii oameni considera consumul de canabis duce la violenta si agresiune, si ca acesta, in timp, duce la crima. Dar faptele nu se opresc aici. Cercetari serioase s-au facut in aceasta zona au demonstrat faptul ca cei care fumau canabis erau mai putin pasibili sa comita infractiuni din cauza efectului acestuia de a reduce comportamentul agresiv. S-a spus ca, din cauza numarului tarilor care au interzis canabisul, majoritatea consumatorilor din lume sunt de fapt considerati infractori doar pentru simplul fapt ca au in posesie canabis.

5. Moartea creierului.

Mit: Canabisul ucide celulele creierului.

Fapt: Canabisul nu cauzeaza vreo schimbare profunda in abilitatea mentala a unei persoane. Este adevarat faptul ca, unele persoane, dupa ce fumeaza pot avea senzatii de: panica, paranoia sau frisoane, insa aceste efecte trec si cu siguranta nu devin permanente. Pentru o persoana este posibil, dupa un consum ridicat al canabisului sa sufere de o psihoza toxica, dar din nou nu este universala canabisului si este foarte rara.

4. O poarta spre alte droguri.


Mit: Canabisul este cale spre alte droguri, adica, duce la dependenta de droguri mai puternice.

Fapt: Pentru majoritatea oamenilor canabisul este pe o treapta finala in ierarhia consumului de droguri. Dependentii de droguri puternice cum ar fi heroina sau LSD sunt de asemenea stistic gasiti ca mai degraba sa fi utilizat canabis in trecut, dar aceasta doar un truc in statistici, atunci cand se compara numarul de consumatori de canabis cu numarul de utlizatori de droguri periculoase, numerele sunt extrem de mici, ceea ce sugereaza ca nu exista nici o legatura intre aceste doua.

3. Concentratia moderna

Mit: Canabisul este mai puternic decat in trecut.

Fapt: Motivul pentru care acest mit a aparut, este datorita mostrelor pe care agentiile anti-drog le-au folosit pentru a determina concentratia canabisului, dar acestea sunt aproape irelenvate, intrucat s-au luat mostre mici din canabisul de pe piata. Vasta majoritate de canabis care se cunsuma in ziua de astazi este aceeasi concentratie ca si cel din trecut. Mai mult exista date statistice despre potenta canabisului inca din 1980, care sunt mai de incredere decat metodele contemporane de detectie, care arata mici sau chiar nici o diferenta.

2. Distruge plamanii

Mit: Canabisul este mai daunator plamanilor decat tutunul.

Fapt: In primul rand, oamenii care fumeaza canabis, dar nu si tigari, tind sa fumeze mult mai rar, deci isi limiteaza expunuerea lor la fumul daunator. Mai mult, fumatorii de canabis nu inhaleaza atat de multi aditivi care sunt prezeti in tigarile din comert care sa le faca sa arda mai repede sau sa stea aprinse. De asemenea sunt cateva dovezi care spun ca, fumatul de marijuana nu are acelasi efect aspura bronhiilor, ca si fumatul tigaretelor, deci aceasta nu poate cauza emfizem pulmonar.

1. Canabisul si dependenta

Mit: Canabisul creeaza dependenta.

Fapt: Mai putin de 1% din populatia Americii fumeaza canabis mai mult de odata pe zi. La centrele de reabilitare pentru dependenti, s-a demonstrat ca majoritatea carea aveau nevoie de asistenta, nu aveau in organism vreo substanta care sa creeze dependenta de canabis si ca cel mai probabil explicatia celora care aveau nevoie de asistenta era faptul ca, intampinau piedici in a se rupe de mediu, anturaj, etc. dar nimic legat de " dependenta ".